Georges Simenon

*Georges Joseph Christian Simenon* sa narodil 13. februára 1903 v Lüttichu a zomrel 4. septembra 1989 v Lausanne. Pretože 13. február padol na piatok, uvádzala jeho poverčivá matka častokrát dátum 12.
Bol najstarším synom Désiré Seimenona a jeho ženy Henriette Brüll. Vyrastal v pomerne skromných pomeroch, pretože jeho otec bol len zamestnancom poisťovne. Od roku 1909 do roku 1914 navštevoval katolícku základnú školu a následne na to Jezuitskú školu.
Keď jeho otec dostal infarkt, opustil mladý Simenon školu a začal sa učiť za kníhkupca. V priebehu 6 týždňov bol však prepustený a rovnako skončil aj ďalší pokus vyučiť ho za cukrára.
Čo sa mu zapáčilo, to bola kariéra novinára v lokálnom časopise Gazette de Liège v Lüttichu. Zo začiatku bol zodpovedný za policajné správy, neskôr dostal vlastnú rubriku, v ktorej ironicky komentoval udalosti všedného dňa v meste.

V roku 1920 uverejnil pod pseudonymom Georges Sim jeden zo svojich prvých malých románov Pond des Arches. O rok nato sa zasnúbil s umeleckou maliarkou Régine Renchon, s ktorou sa o dva roky na to zosobášil. V tom istom roku mu zomrel otec.
V roku 1922 sa presťahoval do Paríža a až do roku 1924 si zarábal na svoj chlieb ako sekretár a sprievodca bohatého aristokrata *Marquis de Tracy*.
V roku 1925 uzatvoril s vydavateľom *Jules Tallandier*-om zmluvu a pravidelne mu dodával jednoduché príbehy. Do roku 1933 napísal pod 22 rôznymi pseudonymami asi 200 kníh. Niektorí kritici hovoria, že tak rýchlo písané knihy nemajú naozajstnú kvalitu, ale jemu to stačilo na to, aby žil v určitom blahobyte a získal finančnú nezávislosť.
Peniaze z neho spravili vášnivého cestovateľa. Mal rád rieky a kanály Francúzska, ktoré prebrázdil v roku 1928, a o rok nato už ide vo vlastnom člne krížom krážom po Belgicku a Holandsku, až po Baltické more. Na prelome rokov 1934-35 podnikol cestu okolo sveta.   V roku 1929 píše Simenon pod svojím vlastným menom príbeh pod názvom: *Pietr-le-Letton*.

Tu sa znovu stretávame s postavou komisára Maigreta, ktorá sa už predtým objavila asi 4x v dielach, ktoré vydal pod iným menom.   V roku 1939 sa mu narodil prvý syn Marc. Počas okupácie Franzúzska Nemcami v Druhej svetovej vojne žil vo Fontenay-le-Comte vo Francúzsku. Stále písal a mal dokonca svoje prvé úspechy vo filme. Po oslobodení ho obvinili z kolaborácie.
V roku 1945 sa najprv presťahoval do Kanady, potom do Arizony.  V New Yorku sa spoznal s Denyse Ouimet, ktorá bola francúzsko-kanadského pôvodu a stala sa jeho sekretárkou a milenkou. V roku 1948 sa im narodil syn *John* a jeho manželka sa s ním v roku 1949 rozviedla. So svojou druhou ženou žili v Connecticut-e.
V roku 1952 sa mu narodila dcéra *Marie-Jo*. V roku 1955 sa presťahoval znovu do Európy do Lausanne. V roku 1959 sa mu narodil syn *Pierre*.
Hoci dovtedy chrlil jeden román za druhým, v roku 1973 sa úplne stiahol do súkromia, prestal písať knihy. Ako videl sám seba si možno prečítať v knihách „Keď som bol starý“ a v „Intímnych memoároch“, v ktorých opísal sám seba.

Keď v roku 1989 zomrel na rakovinu, mal 86 rokov.
Simenon je dnes  považovaný za svetoznámeho francúzsky hovoriaceho spisovateľa belgického pôvodu. Ako spisovateľ sa stal známy predovšetkým svojimi kriminálnymi románmi, v ktorých bol hlavnou postavou komisár Maigret.
Prečítané v nemčine: Der fremde Vetter
Knižnica: Vlastná

Hinterlasse einen Kommentar