Luboslav Paľo: Veľká nuda. Tim a Pim.

Knižnica: požičané z knižnice v Bratislave Petržalke
Prečítané: leto 2024
Počet strán: 30, ale strany neboli očíslované
Jazyk: slovenský
Vydavateľstvo: Trio Publishing, sr.r.o, Trojánova 3A, 851 10 Bratislava
S finančnou podporou Ministerstva kultúry SR
Druh knihy: pre deti

Tim a Pim sú dvaja podarení myšiaci. Ležia lenivo na horúcom slnku na dvore a leňošia. Veľmi radi leňošili. Keď mama od nich chcela, aby robili „niečo užitočné“, zhrozili sa. „My radšej robíme niečo neužitočné!“ a vykopali veľkú, neužitočnú jamu. Len tak. A potom ju zasypali. Tiež len tak. Alebo olizovali štipľavú papriku. Ukrutne to v ústach pálilo, ale aspoň z toho nebol nijaký „úžitok“.

Mama nad nimi krútila hlavou, ale pravdou bolo, že vymyslieť „niečo neužitočné“ bolo ťažšie ako si mysleli. Tak sa rozhodli, že „sa budú nudiť“. Sedeli na lavičke a poctivo sa nudili. Okolo šiel krtko, hus a prasiatko a volali ich, aby s nimi šli k vode kúpať sa. „Nemôžeme,“ vyhlásili unavene, „nudíme sa“. Vstali a šli si pohľadať nejaké lepšie, pokojnejšie miesto „na nudenie sa“. Prešli celý les. Našli v ňom nádhernú lúku a rozhodli sa, že je ako stvorená „na nudenie sa“. „Ako stvorená na naše nudenie sa,“ potešil sa Pim. „A nie je tu otravné prasiatko s kolobežkou,“ doplnil ho Tim.

Ale vysoká tráva ich šteklila, slniečko pálilo, a tak ich „nuda“ sa skončila tým, že najprv pokosili lúku a potom si na nej dokonca postavili stan. Tim utekal do samoobsluhy kúpiť pizzu Margheritu a Pim zatiaľ zbil z dreva malý stolček a dve stoličky, aby im jedlo lepšie chutilo.

„Nudenie je vlastne ťažká práca,“ začal Pim.
A chcel povedať, že zajtra by mohli radšej robiť „niečo užitočné“.

Dieser Beitrag wurde unter Iní autori, Literatúra pre deti a mládež, Werke abgelegt und mit , , , , , , , verschlagwortet. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Hinterlasse einen Kommentar