Diana Amftová: Zlatúšik. Malá sestrička

Knižnica: požičané z knižnice v Bratislave – Petržalke
Prečítané: leto 2024
Ilustrovala: Martina Matosová
Jazyk: z nemčiny do slovenčiny preložila Jana H. Hoffstädter
Vydavateľstvo: IKAR, Bratislava 2019
Druh knihy: pre deti predškolského veku

Pavúčik Zlatúšik mal kamaráta pavúčika Hapčíka. Povedal mu, že bude mať sestričku a kamaráti sa spolu zamýšľajú nad tým, aká bude a čo sa tým, že sa narodí, v ich živote zmení. Pavúčik Hapčík navrhol, aby šli zajtra ku Peknuške a Pankáčikovi. Peknuška hneď vytiahla postieľku pre bábiky. „Budeme tvoju sestričku pekne obliekať,“ povedala. „Aj spievať jej budeme, keď nebude môcť zaspinkať.“ „Čo sa dá robiť so setričkou, kým je ešte celkom maličká?“ opýta sa pavúčik Zlatúšik.

S Pankáčikom sa rozhodne pozorovať v lese zvieratká, ktoré majú mláďatká, že ako to u nich funguje.

V rybníku sa narodili malé žabky. Najprv boli ako vajíčka, potom hŕba iker, z ktorých sa neskoršie stali žabky. Bolo zaujímavé pozorovať, ako sa menia a vyvíjajú. Možno to bude zaujímavé aj u sestričky Pavúčika Zlatúšika.

V dutine stromu si včely postavili hniezdo. Včely kŕmili malé larvy vo včelích bunkách. Pavúčika Zlatúšika napadne, že aj on by mohol mame pomáhať kŕmiť sestričku.

Pri líškach mu príde na rozum, že by mohol pomôcť s pletením siete pre bábätko.

Pri hrdzavých veveričkách pavúčika napadne, že bude svoju sestričku volať „Minka“, lebo bude „mini“.

Pri bobroch sa rozhodne, že bude sestričku učiť novým veciam a u krtka, že chce byť sestričke stále nablízku, aby sa nikdy necítila osamelá.

Kým sa mama vráti domov s bábätkom, bude pavúčik u starej mamy Dobrušky. Starká ho pohladká po líčku. „Samozrejme, že zo začiatku bude tvoja sestrička potrebovať veľa pozornosti a lásky. Aj ty si to potreboval, keď si bol maličký. Ale to neznamená, že ťa rodičia už nebudú mať rovnako radi ako doteraz. Na láske je úžasné, že keď sa o ňu podelíš, bude jej viac.“

Pavúčik Zlatúšik nad jej slovami chvíľu rozmýšľa a potom sa usmeje. Začína sa mu to páčiť, že bude mať malú sestričku.


Dieser Beitrag wurde unter Literatúra pre deti a mládež, Nemeckí autori, Werke abgelegt und mit , , , , verschlagwortet. Setze ein Lesezeichen auf den Permalink.

Hinterlasse einen Kommentar